Aminokwasy
Aminokwasy możemy przede wszystkim podzielić na kilka kategorii, tj. aminokwasy proste (czyli takie występujące pojedynczo, na przykład arginina, ornityna, glutamina), aminokwasy złożone (czyli produkt wieloaminokwasowy, na przykład BCAA, EAA).
Dla ułatwienia wyszukiwania osobne kategorie posiadają także najpopularniejsze aminokwasy rozgałęzione (BCAA), aminokwasy egzogenne (EAA) oraz glutamina.
Wchodzą one w strukturę białek, decydując o ich właściwościach i wartości biologicznej. Ogólnie dzieli się je na aminokwasy endogenne i egzogenne. Te pierwsze mogą być syntetyzowane przez nasz organizm a te drugie muszą być dostarczane z pożywieniem.
Aminokwasy endogenne: alanina, asparagina, cysteina, glicyna, glutamina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna, tyrozyna.
Aminokwasy egzogenne: arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina.
W zbilansowanej diecie pokrywane jest zapotrzebowanie na te składniki, jednak przy wzmożonej aktywności fizycznej ich zapotrzebowanie wzrasta. Co więcej spożywanie ich w większych ilościach przynosi korzyści takie jak zwiększenie syntezy białek co wiąże się ze wzrostem siły i masy tkanki mięśniowej.
Do tych aminokwasów, które w największym stopniu przyczyniają się do wzrostu mięśni zaliczamy leucynę, izoleucynę oraz walinę, które wchodzą w skład BCAA.
Również glutamina mocno przyczyni się do rozwoju tkanki mięśniowej, zapewniając prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z jelit.
Jeśli chodzi o odchudzanie, to warto też wspomnieć o tyrozynie, która jest niezbędna do syntezy hormonów tarczycy, które to z kolei są odpowiedzialne za tempo naszego metabolizmu.
Oczywiście każdy aminokwas będzie wpływał na sprawność naszych mięśni oraz zdrowie naszego ciała, więc warto zadbać o prawidłowe spożycie tych składników.