Doktor Fit Blog

8 maja – światowy dzień walki z nowotworem jajników

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika jest dobrą okazją, aby wspomnieć jak za pomocą odpowiedniego odżywiania zapobiegać temu groźnemu schorzeniu. Nowotwór ten często nie daje o sobie znać przez bardzo długi czas, dlatego ważne jest żeby często się badać oraz zdrowo jeść.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 74 odsłony

Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 1.

Ogólnie rzecz biorąc niedoczynność tarczycy, określana także jako hipotyreoza, spowodowana jest niedostatecznym wydzielaniem lub działaniem hormonów produkowanych przez tarczycę. Stan ten może być spowodowany m.in. niedoborem jodu w diecie, chorobą Hashimoto (towarzyszącymi jej procesami zapalnymi), wycięciem gruczołu. Sprawdźmy, jak czynniki żywieniowe wpływają na pracę gruczołu tarczowego.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 93 odsłony

Jaką rolę pełni witamina B6 i gdzie można ją znaleźć?

Rodzina witamin z grupy B jest dość duża, a dziś poznamy bliżej jedną z nich — witaminę B6. Sprawdźmy, gdzie występuje, ile należy jej spożywać oraz kto może być zagrożony jej deficytem.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 171 odsłony

Masło orzechowe – które wybrać?

Chociaż nazwa „masło orzechowe” zgodnie z prawem nie może być już stosowana przez producentów, to zdecydowanie określenie to kojarzymy znacznie bardziej aktualnie używane określenie — pasta orzechowa. Nie zmienia to faktu, że zarówno pasta jak i znane nam od lat masło orzechowe to te same produkty, którego dominującym składnikiem są orzechy. Czy warto je spożywać, a jeśli tak to, jakie będzie najzdrowsze?

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 151 odsłony

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Badania profilaktyczne są jednym z ważniejszych elementów dbania o zdrowie. Ich wykonanie z reguły jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, a pozwala na szybkie wykrycie i leczenie wielu schorzeń. Może być także sygnałem ostrzegawczym, do tego, by zmodyfikować swój styl życia oraz sposób odżywiania.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 177 odsłony

Czym jest SIBO i jaką rolę w leczeniu odgrywa dieta?

SIBO to skrót, który ostatnio przewija się dość często. Warto dowiedzieć się zatem, czym jest SIBO. Problem ten może dotyczyć nawet 22% populacji. Jest on częstszy wśród osób, którym towarzyszą inne schorzenia, wśród nich można wskazać IBS, czyli zespół jelita drażliwego, celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna, marskość wątroby czy niedoczynność tarczycy.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 271 odsłony

Czosnek – dlaczego warto o nim pamiętać i stosować?

Czosnek pospolity, to popularna roślina, którą powszechnie wykorzystujemy w kuchni. Oprócz walorów smakowych wykazuje ona szereg właściwości o korzystnym wpływie na zdrowie.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 410 odsłony

Żeń-szeń - właściwości i zastosowanie

Żeń-szeń zaliczany jest do grupy adaptogenów, czyli związków chemicznych, które normalizują funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przekłada się to między innymi na poprawę koncentracji, większą witalność, lepsze samopoczucie i zwiększoną odporność na stres. Oprócz tego żeń-szeń znany jest ze swoich właściwości immunomodulujących, czyli usprawniające odpowiedź immunologiczną organizmu. Związki zawarte w tej roślinie mają także działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 368 odsłony

Nietolerancja laktozy

Laktoza, to dwucukier obecny w mleku. Zbudowana jest z cukrów prostych — glukozy i galaktozy. Przyswojenie laktozy przez organizm, możliwe jest dzięki działaniu enzymu — laktazy. Aktywność wspomnianego enzymu maleje wraz z wiekiem, jednak wśród Europejczyków, a zwłaszcza tych zamieszkujących północną część kontynentu, obserwuje się stosunkowo wysoką zdolność do trawienia laktozy (nawet 90% populacji nie ma z tym problemów).

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 381 odsłony

Suplementacja diety wegańskiej

Zainteresowanie dietą wegetariańską i wegańską sukcesywnie wzrasta. Dostęp do produktów spożywczych przeznaczonych dla wegetarian jest coraz łatwiejszy, co sprzyja przejściu na taki sposób żywienia. Czy dieta wegetariańska lub w pełni roślinna jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze?

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 440 odsłony

Błonnik pokarmowy — rola w organizmie i dzienne zapotrzebowanie

Błonnik, nazywany inaczej włóknem pokarmowym, to bardzo istotny składnik diety. Z żywieniowego punktu widzenia zaliczany jest do węglowodanów, które nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, nie są wchłaniane w jelicie. Co ważne, błonnik nie jest pojedynczym składnikiem. Określa natomiast grupę związków o podobnych właściwościach.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 385 odsłony

Czym jest melatonina i kto powinien ją stosować?

Część procesów w naszym organizmie przebiega rytmicznie, czego przykładem może być zasypianie. Śpimy w nocy, a jemy, pracujemy, poruszamy się w ciągu dnia. Taki naturalny rytm może zostać zaburzony przez różnego rodzaju czynniki.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 577 odsłony