Doktor Fit Blog

TREC Booster Oat Gainer - opus magnum wśród gainerów?

Po wielu tygodniach od premiery ponownie przyglądamy się jednemu z najlepszych, naszym (w Doktor Fit) zdaniem, gainerów typu bulk na rynku i gainerów w ogóle. Artykuł powstaje niejako dla odświeżenia, gdyż dostępność produktu była ostatnimi czasy dość ograniczona i niestety nie każdy zdążył się z nim zapoznać, a warto. Część osób też z niego zrezygnowała z w/w powodu. Dzisiaj, z okazji "powrotu króla", bo zatowarowaliśmy się po uszy, aby nikomu nie zabrakło :D zdecydowałem się napisać parę słów, dlaczego TREC Booster Oat Gainer powinien być stałym gościem w naszych kuchniach.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 163 odsłony

Wyglądają jak cukier, smakują jak cukier, ale to nie jest cukier

Żyjemy w czasach, gdzie dostęp do żywności luksusowej (bo myślę, że tak możemy nazwać wszelakie smakołyki, nie są nam niezbędne do życia) jest bardzo łatwy, a co za tym idzie - spożywamy jej dużo. Rodzice podają dzieciom batonik zamiast owoca. Pijemy słodzone napoje gazowane, zamiast wody na co dzień. I do pewnego momentu nie ma w tym nic złego, ja sam nie stronię od słodyczy, bo zwyczajnie lubię czekoladę.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 177 odsłony

Tarczyca - często zapominana, a tak ważna!

Myśląc o gubieniu tkanki tłuszczowej, nie należy myśleć jedynie o ujemnym bilansie kalorycznym. Jest on niezbędny do utraty wagi ale nie zapominajmy, że nasz metabolizm w końcu dostosuje się do naszego spożycia. Ciągłe i długotrwałe zmniejszanie kaloryczności diety będzie prowadziło nie tylko do spowalniania przemiany materii, ale również do niedożywienia oraz zaburzenia pracy niektórych organów, w tym tarczycy.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 181 odsłony

Wątroba twój przyjaciel

Dzisiaj chciałbym poruszyć często pomijany temat, jakim jest zdrowie wątroby. Większość osób trenujących na siłowni głównie skupia się na planie treningowym, technice i ilość spożywanych makroskładników. I bardzo dobrze, są to ważne rzeczy, których nie należy pomijać. Jednak może nadejść taki moment, w którym nasze efekty zahamują, nie będziemy mogli ani zrzucić tłuszczu, ani przybrać na masie. Zaczną się problemy ze wzdęciami, brakiem apetytu, zmęczeniem. To pierwsze sygnały, które może nam dawać wątroba.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 169 odsłony

Velositol - przyszłość kulturystyki?

Większość osób czytających ten artykuł prawdopodobnie chodzi (lub będzie chodzić po 29 maja) na siłownie. Znaczna część trenuje w celu zwiększenia siły i masy mięśniowej. Wiadomo, przez pierwsze kilka miesięcy efekty mogą być zauważalne z tygodnia na tydzień, z miesiąca na miesiąc, jednak potem o przyrosty co raz trudniej. Konieczna jest zmiana planu treningowego, diety, wprowadzanie różnych modyfikacji, metod treningowych. Oczywiście, będąc cierpliwym i mądrze trenując doczekamy się efektów, jednak nie każdy może pochwalić się tą cechą. Wtedy pojawia się doping i niestety, nie każdy wchodzi na cykl z głową, stosując środki na ślepo, albo tak jak "kolega z siłowni" doradzi. A co jeśli bym wam powiedział, że dzięki odpowiedniemu zastosowaniu kilku suplementów można znacząco poprawić wyniki sportowe bez stosowania sterydów?

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 229 odsłony

Bakterie jelitowe, probiotyki. Jak ważne są dla naszego ciała?

Bakterie są nieodłączną częścią naszego małego ekosystemu i bez nich nie bylibyśmy w stanie funkcjonować. Jednym z najważniejszych miejsc w naszym ciele są jelita, o których mówi się jako o naszym "drugim mózgu" oraz zamieszkujące je bakterie. To, ile bakterii egzystuje w naszych jelitach, wpływa bezpośrednio na ich szczelność, wchłanianie oraz rozkład substancji nie strawnych przez nasz organizm.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 170 odsłony

Wspomaganie gospodarki cukrowej organizmu

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób choruje na cukrzycę, a u wielu można zdiagnozować stan przedcukrzycowy. Do takiego stanu rzeczy prowadzi głównie zła dieta oraz niska aktywność fizyczna. Poprawę swojego stanu zdrowia należy więc rozpocząć od tych właśnie czynników, jednak są również na rynku suplementy, które mogą nam pomóc w regulacji gospodarki cukrowej i walce z insulinoopornością, która do cukrzycy może prowadzić.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 153 odsłony

Czy sos zero może być tak dobry jak oryginał? Recenzja sosów Rabeko.

Któż nie lubi urozmaicać sobie jedzenia? Najczęściej w naszej kuchni znajdziemy ketchup, majonez, musztardę, chrzan. To one nadają naszym posiłkom treści i są przysłowiową wisienką na torcie. Czasami jedzenie bez sosu jest zwyczajnie suche i ciężko się je zjada. Wtedy właśnie sięgamy po w/w dodatki lub miksujemy, by stworzyć coś własnego; sos serowy? Oczywiście. Sos pieczeniowy? Jak najbardziej. Przychodzi jednak taki czas, że te dodatkowe kalorie z ulubionych sosów zaczynają mieć znaczenie.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 324 odsłony

Mango afrykańskie. Jak działa i czy warto suplementować?

Święta i po świętach. Zapewne wielu z nas podczas tego weekendu nie żałowało sobie jedzenia; kiełbasy, żurku, serniczków itd., a co za tym idzie przybyło kilka kilogramów. Oczywiście większość z tego, to woda oraz treść pokarmowa zalegająca jeszcze w jelitach. Jednak jeśli się nie ruszaliśmy i jeszcze po świętach dojadaliśmy to, co zostało, to mogło się zdarzyć, że trochę tłuszczu nam się odłożyło. Jak możemy się tego pozbyć? Z pomocą przychodzi bohater dzisiejszego artykułu: ekstrakt z afrykańskiego mango.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 229 odsłony

Białko serwatkowe - podstawy raz jeszcze

WPC? WPI? A może WPH? Temat na pewno był już omawiany tysiące razy, ale myślę, że czasami warto sobie przypomnieć takie podstawy. Nasza wiedza cały czas się rozwija, dochodzą nowe zagadnienia i kolejne akapity do już opisanych spraw. Trzeba ciągle aktualizować.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 277 odsłony

Charakterystyka metod chemicznych i biologicznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.

Utrwalanie żywności - zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego to jeden z głównych celów, jaki stawiają sobie pracownicy przemysłu spożywczego. Utrwalanie żywności ma na celu nie tylko zabezpieczenie jej przed wpływem grzybów pleśni czy drobnoustrojów chroniąc ja przed przedwczesnym zepsuciem i wyrządzeniem szkody konsumentowi.

today
perm_identity Gosia
remove_red_eye 274 odsłony

Charakterystyka metod fizycznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.

Utrwalanie żywności znane jest każdemu z nas i jest praktykowane od wielu lat. Ale w jakim celu? Które ze sposobów są najmniej inwazyjne i pozwalają zachować najwięcej wartości odżywczych? To wszystko w dalszej części artykułu.

today
perm_identity Gosia
remove_red_eye 224 odsłony