Doktor Fit Blog

Grzyb, który odbudowuje mózg  (całkowicie legalny!)

Grzyb, który odbudowuje mózg (całkowicie legalny!)

Soplówka jeżowata, potocznie błędnie nazywana "lwią grzywą" (bezpośrednie tłumaczenie z jej angielskiej nazwy, tj. Lion’s Mane), jest to jadalny grzyb chińskiego oraz japońskiego pochodzenia. Grzyb dzięki swoim wartościom jest w stanie korzystnie wpłynąć na organizm człowieka.

today
perm_identity Kacper Pałucki
remove_red_eye 502 odsłony
Dlaczego turkesterone może być dla ciebie?

Dlaczego turkesterone może być dla ciebie?

Turkesteron, to steroid pozyskiwany z roślin Ajuga turkestanica i należy on do grupy ekdysteroidów – grupy roślinnych steroidów. Łatwo jego nazwę pomylić z każdemu znanym testosteronem. Warto jednak zaznaczyć, że turkesterone, w przeciwieństwie do testosteronu, nie wywołuje skutków ubocznych takich jak przykładowo łysienie.

today
perm_identity Kacper Pałucki
remove_red_eye 951 odsłony
Kreatyna HCL - czy warto dopłacać?

Kreatyna HCL - czy warto dopłacać?

Kreatyna HCL, to inaczej chlorowodorek kreatyny, czyli połączenie cząsteczki kreatyny z kwasem chlorowodorowym. Brzmi groźnie, ale nic bardziej mylnego.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 3814 odsłony
Nasiona chia — wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie

Nasiona chia — wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie

Chia, lub inaczej szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina znana już Aztekom, jednak to w dwudziestym wieku naszej ery zaczęto doceniać wysoką wartość odżywczą jej nasion. Rosnąca popularność nasion chia, sprawia, że zastanawiamy się, czy rzeczywiście warto włączyć je do jadłospisu i jeśli tak, to dlaczego?

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 784 odsłony
Jak przytyć — od czego zacząć?

Jak przytyć — od czego zacząć?

Chociaż może wydawać się to niemożliwe, zwłaszcza dla osób, które mają za sobą wiele prób odchudzania, przyrost masy ciała to często proces trudny i wymagający zaangażowania. Procesy te z pewnością łączy fakt, że kluczowy jest odpowiedni dobór kaloryczności. Tak jak w przypadku odchudzania istotny jest deficyt, tak w procesie przybierania na wadze zaplanować należy odpowiednią nadwyżkę. Może wydawać się to proste, w końcu dostaje się “przyzwolenie” na jedzenie więcej, w praktyce nie zawsze jest to łatwe.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 687 odsłony

Fitness Authority Napalm LEAA 9 | Recenzja

@FA Engineered Nutrition® nie zwalnia tempa i mamy kolejną nowość – turbodoładowane o leucynę EAA.

today
perm_identity Doktor Fit
remove_red_eye 701 odsłony
Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 2.

Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 2.

Kontynuując temat żywienia w niedoczynności tarczycy warto podsumować wszystkie istotne informacje i przypomnieć, na co szczególnie należy zwracać uwagę w tej chorobie. Dieta w niedoczynności tarczycy powinna bazować na zasadach racjonalnego odżywiania z uwzględnieniem podaży składników odżywczych dostosowanych do potrzeb danej osoby. Jeśli istnieje potrzeba redukcji masy ciała należy zaplanować odpowiedni deficyt kaloryczny, jednak także w trakcie odchudzania dieta nie powinna wiązać się z niedoborem konkretnych składników pokarmowych.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 550 odsłony
8 maja – światowy dzień walki z nowotworem jajników

8 maja – światowy dzień walki z nowotworem jajników

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika jest dobrą okazją, aby wspomnieć jak za pomocą odpowiedniego odżywiania zapobiegać temu groźnemu schorzeniu. Nowotwór ten często nie daje o sobie znać przez bardzo długi czas, dlatego ważne jest żeby często się badać oraz zdrowo jeść.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 514 odsłony
Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 1.

Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 1.

Ogólnie rzecz biorąc niedoczynność tarczycy, określana także jako hipotyreoza, spowodowana jest niedostatecznym wydzielaniem lub działaniem hormonów produkowanych przez tarczycę. Stan ten może być spowodowany m.in. niedoborem jodu w diecie, chorobą Hashimoto (towarzyszącymi jej procesami zapalnymi), wycięciem gruczołu. Sprawdźmy, jak czynniki żywieniowe wpływają na pracę gruczołu tarczowego.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 484 odsłony
Jaką rolę pełni witamina B6 i gdzie można ją znaleźć?

Jaką rolę pełni witamina B6 i gdzie można ją znaleźć?

Rodzina witamin z grupy B jest dość duża, a dziś poznamy bliżej jedną z nich — witaminę B6. Sprawdźmy, gdzie występuje, ile należy jej spożywać oraz kto może być zagrożony jej deficytem.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 743 odsłony
Masło orzechowe – które wybrać?

Masło orzechowe – które wybrać?

Chociaż nazwa „masło orzechowe” zgodnie z prawem nie może być już stosowana przez producentów, to zdecydowanie określenie to kojarzymy znacznie bardziej aktualnie używane określenie — pasta orzechowa. Nie zmienia to faktu, że zarówno pasta jak i znane nam od lat masło orzechowe to te same produkty, którego dominującym składnikiem są orzechy. Czy warto je spożywać, a jeśli tak to, jakie będzie najzdrowsze?

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 613 odsłony
Lepiej zapobiegać niż leczyć

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Badania profilaktyczne są jednym z ważniejszych elementów dbania o zdrowie. Ich wykonanie z reguły jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, a pozwala na szybkie wykrycie i leczenie wielu schorzeń. Może być także sygnałem ostrzegawczym, do tego, by zmodyfikować swój styl życia oraz sposób odżywiania.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 490 odsłony