Ciastka pieguski z masłem orzechowym

Ciastka pieguski z masłem orzechowym "na masę".

Bardzo łatwe, a większość produktów zapewne macie w domu. Ciastka pieguski możecie kojarzyć dzięki firmie Milka, która ma je w swojej ofercie. Klasyczne maślane ciastka z kawałkami czekolady wzbogacone masłem orzechowym w wersji fit. Chrupiące na zewnątrz, ciągnące w środku. I czego chcieć więcej? Dodam jeszcze, że ich wykonanie to ok 15 minut + pieczenie, a potrzebny jest tylko mikser z końcówka mieszającą, miska, nóż i deska. A, piekarnik też się przyda :D

Czas przygotowania:

15 minut + 20 minut pieczenia

Składniki (16 ciastek)

  • 100 g cukru trzcinowego lub 50 g cukru trzcinowego + 70 g erytrytolu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła, koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła orzechowego
  • 90 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Możliwe modyfikacje:

  • Jeśli zależy Ci na znaczącym podkreśleniu smaku orzechowego, polecam zamiast masła miękkiego dodać do masy masło klarowane na kolor złoty - doda ciastkom bogaty orzechowy smak.
  • Zamiast cukru trzcinowego możesz dodać tylko i wyłącznie erytrytol, pamiętaj jednak, że wtedy ciasta będą miały znacznie jaśniejszy kolor.

Przygotowanie

  • Do miski wsyp cukier lub cukier + erytrytol i dodaj esencję waniliową lub cukier wanilinowy.
  • Do tej samej miski dodaj oba masła i za pomocą miksera utrzyj je ze sobą do powstania puszystej masy.
  • Następnie do miski dodaj przesiana mąkę z proszkiem i mieszaj tylko do połączenia składników. Między czasie dodaj do masy jajko.
  • Następnie pokrój czekoladę na małe kawałki i dodaj je do masy, tym razem mieszając już tylko delikatnie szpatułką, zapobiegnie to wydzieleniu się oleju z masła orzechowego.
  • Ciastka formuj w kulki i układaj w dość znacznych odległościach od siebie na blasze - mi zmieściło się 16 ciastek na jednej blaszce, ale lekko się posklejały.
  • Ciastka piecz ok 18-20 minut w 180 stopniach góra dół.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciastka potrzebują ok poł godziny żeby wystygnąć i "stwardnieć", aby nabrały chrupkości.

Makro ciasteczek

Makro podane dla 1 ciasta z użyciem zwykłego cukru, bez erytrytolu.

KCAL: 154 kcal
B: 3g
T: 10g
W: 14,5g

Jak widzicie, są to typowe ciastka na tak zwaną "masę", ale szczerze polecam, gdy macie gości lub ochotę na coś słodkiego.
Smacznego ;)

Komentarze ()