- today
- label Kuchnia
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 1133 odwiedzin

Ciastka pieguski z masłem orzechowym "na masę".

Bardzo łatwe, a większość produktów zapewne macie w domu. Ciastka pieguski możecie kojarzyć dzięki firmie Milka, która ma je w swojej ofercie. Klasyczne maślane ciastka z kawałkami czekolady wzbogacone masłem orzechowym w wersji fit. Chrupiące na zewnątrz, ciągnące w środku. I czego chcieć więcej? Dodam jeszcze, że ich wykonanie to ok 15 minut + pieczenie, a potrzebny jest tylko mikser z końcówka mieszającą, miska, nóż i deska. A, piekarnik też się przyda :D
Czas przygotowania:
15 minut + 20 minut pieczenia
Składniki (16 ciastek)
- 100 g cukru trzcinowego lub 50 g cukru trzcinowego + 70 g erytrytolu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g masła, koniecznie w temperaturze pokojowej
- 100 g masła orzechowego
- 90 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Możliwe modyfikacje:
- Jeśli zależy Ci na znaczącym podkreśleniu smaku orzechowego, polecam zamiast masła miękkiego dodać do masy masło klarowane na kolor złoty - doda ciastkom bogaty orzechowy smak.
- Zamiast cukru trzcinowego możesz dodać tylko i wyłącznie erytrytol, pamiętaj jednak, że wtedy ciasta będą miały znacznie jaśniejszy kolor.
Przygotowanie
- Do miski wsyp cukier lub cukier + erytrytol i dodaj esencję waniliową lub cukier wanilinowy.
- Do tej samej miski dodaj oba masła i za pomocą miksera utrzyj je ze sobą do powstania puszystej masy.
- Następnie do miski dodaj przesiana mąkę z proszkiem i mieszaj tylko do połączenia składników. Między czasie dodaj do masy jajko.
- Następnie pokrój czekoladę na małe kawałki i dodaj je do masy, tym razem mieszając już tylko delikatnie szpatułką, zapobiegnie to wydzieleniu się oleju z masła orzechowego.
- Ciastka formuj w kulki i układaj w dość znacznych odległościach od siebie na blasze - mi zmieściło się 16 ciastek na jednej blaszce, ale lekko się posklejały.
- Ciastka piecz ok 18-20 minut w 180 stopniach góra dół.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka potrzebują ok poł godziny żeby wystygnąć i "stwardnieć", aby nabrały chrupkości.
Makro ciasteczek
Makro podane dla 1 ciasta z użyciem zwykłego cukru, bez erytrytolu.
KCAL: 154 kcal
B: 3g
T: 10g
W: 14,5g
Jak widzicie, są to typowe ciastka na tak zwaną "masę", ale szczerze polecam, gdy macie gości lub ochotę na coś słodkiego.
Smacznego ;)