
Białka jaj w butelce – innowacyjny produkt na miarę XXI wieku
Białka jaj w butelce stają się coraz popularniejsze, szczególnie wśród sportowców, entuzjastów zdrowego odżywiania i osób ceniących sobie wygodę. To proste, a jednocześnie praktyczne rozwiązanie zyskuje uznanie na rynku spożywczym. Dlaczego warto zainteresować się tym produktem i jakie ma on zalety? Sprawdźmy!

Olej kokosowy: który z nich zrewolucjonizuje twoją kuchnię?
Olej kokosowy zyskał jakiś czas temu na popularności dzięki swoim licznym korzyściom zdrowotnym i wszechstronnemu zastosowaniu. Na półkach sklepowych można znaleźć dwie główne odmiany: olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Wybór odpowiedniego oleju może być trudny, dlatego w tym artykule przyjrzymy się różnicom między nimi, ich zaletom oraz potencjalnym wadom, aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru.

Skrobia oporna: cechy, zalety i wsparcie w procesie redukcji wagi
Skrobia oporna to rodzaj wielocukru/polisacharydu, który zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Pomimo swojego "opornej" nazwy, może ona przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. W tym artykule przyjrzymy się, jak powstaje skrobia oporna, jakie są jej cechy, zalety oraz jak może wspierać proces redukcji wagi.

Nasiona chia — wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie
Chia, lub inaczej szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina znana już Aztekom, jednak to w dwudziestym wieku naszej ery zaczęto doceniać wysoką wartość odżywczą jej nasion. Rosnąca popularność nasion chia, sprawia, że zastanawiamy się, czy rzeczywiście warto włączyć je do jadłospisu i jeśli tak, to dlaczego?

Jak przytyć — od czego zacząć?
Chociaż może wydawać się to niemożliwe, zwłaszcza dla osób, które mają za sobą wiele prób odchudzania, przyrost masy ciała to często proces trudny i wymagający zaangażowania. Procesy te z pewnością łączy fakt, że kluczowy jest odpowiedni dobór kaloryczności. Tak jak w przypadku odchudzania istotny jest deficyt, tak w procesie przybierania na wadze zaplanować należy odpowiednią nadwyżkę. Może wydawać się to proste, w końcu dostaje się “przyzwolenie” na jedzenie więcej, w praktyce nie zawsze jest to łatwe.

Masło orzechowe – które wybrać?
Chociaż nazwa „masło orzechowe” zgodnie z prawem nie może być już stosowana przez producentów, to zdecydowanie określenie to kojarzymy znacznie bardziej aktualnie używane określenie — pasta orzechowa. Nie zmienia to faktu, że zarówno pasta jak i znane nam od lat masło orzechowe to te same produkty, którego dominującym składnikiem są orzechy. Czy warto je spożywać, a jeśli tak to, jakie będzie najzdrowsze?

Czosnek – dlaczego warto o nim pamiętać i stosować?
Czosnek pospolity, to popularna roślina, którą powszechnie wykorzystujemy w kuchni. Oprócz walorów smakowych wykazuje ona szereg właściwości o korzystnym wpływie na zdrowie.

Nietolerancja laktozy
Laktoza, to dwucukier obecny w mleku. Zbudowana jest z cukrów prostych — glukozy i galaktozy. Przyswojenie laktozy przez organizm, możliwe jest dzięki działaniu enzymu — laktazy. Aktywność wspomnianego enzymu maleje wraz z wiekiem, jednak wśród Europejczyków, a zwłaszcza tych zamieszkujących północną część kontynentu, obserwuje się stosunkowo wysoką zdolność do trawienia laktozy (nawet 90% populacji nie ma z tym problemów).

Błonnik pokarmowy — rola w organizmie i dzienne zapotrzebowanie
Błonnik, nazywany inaczej włóknem pokarmowym, to bardzo istotny składnik diety. Z żywieniowego punktu widzenia zaliczany jest do węglowodanów, które nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, nie są wchłaniane w jelicie. Co ważne, błonnik nie jest pojedynczym składnikiem. Określa natomiast grupę związków o podobnych właściwościach.

Wyglądają jak cukier, smakują jak cukier, ale to nie jest cukier
Żyjemy w czasach, gdzie dostęp do żywności luksusowej (bo myślę, że tak możemy nazwać wszelakie smakołyki, nie są nam niezbędne do życia) jest bardzo łatwy, a co za tym idzie - spożywamy jej dużo. Rodzice podają dzieciom batonik zamiast owoca. Pijemy słodzone napoje gazowane, zamiast wody na co dzień. I do pewnego momentu nie ma w tym nic złego, ja sam nie stronię od słodyczy, bo zwyczajnie lubię czekoladę.

Charakterystyka metod chemicznych i biologicznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.
Utrwalanie żywności - zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego to jeden z głównych celów, jaki stawiają sobie pracownicy przemysłu spożywczego. Utrwalanie żywności ma na celu nie tylko zabezpieczenie jej przed wpływem grzybów pleśni czy drobnoustrojów chroniąc ja przed przedwczesnym zepsuciem i wyrządzeniem szkody konsumentowi.

Charakterystyka metod fizycznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.
Utrwalanie żywności znane jest każdemu z nas i jest praktykowane od wielu lat. Ale w jakim celu? Które ze sposobów są najmniej inwazyjne i pozwalają zachować najwięcej wartości odżywczych? To wszystko w dalszej części artykułu.