- today
- label Odżywianie
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 1311 odwiedzin

Chociaż może wydawać się to niemożliwe, zwłaszcza dla osób, które mają za sobą wiele prób odchudzania, przyrost masy ciała to często proces trudny i wymagający zaangażowania. Procesy te z pewnością łączy fakt, że kluczowy jest odpowiedni dobór kaloryczności. Tak jak w przypadku odchudzania istotny jest deficyt, tak w procesie przybierania na wadze zaplanować należy odpowiednią nadwyżkę. Może wydawać się to proste, w końcu dostaje się “przyzwolenie” na jedzenie więcej, w praktyce nie zawsze jest to łatwe.
Wartość energetyczna diety
Jak już zostało wspomniane, nadwyżka energetyczna to kluczowa kwestia, umożliwiająca przyrost masy ciała. Mówiąc w skrócie, by przytyć powinno się jeść więcej kalorii, niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne. Co bardzo ważne dieta, nawet taka, której celem jest zwiększenie masy ciała, nie powinna oznaczać rezygnacji z zasad zdrowego odżywiania i stylu życia. Warto podkreślić, że konsekwencje nieodpowiednio zbilansowanej diety, czyli chociażby nadmiernej podaży nasyconych kwasów tłuszczowych czy cukrów prostych, dotyczyć mogą nie tylko osób z nadmierną masą ciała.
Kontrola stanu zdrowia
Jeśli od dłuższego czasu obserwujemy trudności w przybieraniu na wadze lub niezamierzony spadek masy ciała, warto skontrolować stan zdrowia. Istnieją różnego rodzaju choroby, które mogą skutecznie utrudniać wzrost masy ciała, a nawet prowadzić do spadku wagi. Należy do nich chociażby nadczynność tarczycy, zespół złego wchłaniania czy celiakia. W pozostałych przypadkach, kiedy nie występują problemy zdrowotne, trudności z tym, żeby przytyć, wynikają prawdopodobnie ze spożywania niewystarczającej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania.
Na co zwrócić uwagę w diecie?
Temat wzrostu masy ciała jest obszerny, jednak chcąc zwrócić uwagę na kluczowe aspekty warto podkreślić, że jednym z podstawowych założeń takiej diety powinno być zwiększenie kaloryczności bez znacznego wpływu na porcję posiłków — czyli dodatek do potraw produktów, które w niewielkiej ilości dostarczają sporo kalorii. Do takich produktów należą:
• różnego rodzaju orzechy, pasty orzechowe
• nasiona, pestki, np. słonecznika lub dyni
• zdrowe oleje roślinne, np. dodatek do posiłku 10-20 g oliwy z oliwek, oleju lnianego (do dań na zimno), lub oleju rzepakowego
• owoce suszone
Warto także zweryfikować swoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz to, ile kalorii dostarczamy sobie w ciągu dnia. Można to zrobić licząc kalorie, np. za pomocą aplikacji. Przy określaniu poziomu aktywności fizycznej warto pamiętać, że istotne są nie tylko treningi, ale także ruch związany np. z pracą czy aktywnością w czasie wolnym.