Kofeina, z czym to się pije?

Kawa na zdrowie

Mowa oczywiście o pobudzającej kawie, którą tak wielu z nas pije codziennie. W artykule zostały przedstawione korzyści picia 2-3 filiżanek dziennie, jak i odpowiedź na pytanie czy kawa rzeczywiście wypłukuje magnez. Zapraszam do czytania.

Korzyści picia kawy

Kawa zawiera kilka składników, takich jak: kwasy fenolowe, kofeina, magnez, kwas N-metylonikotynowy, chinidyna, kwas 3-kawoilochinowy (3-CQA) oraz kilka przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Do zalet jej picia możemy zaliczyć :

  • Właściwości przeciwutleniające, które zawiera dzięki kwasowi chlorogenowemu, głównemu kwasowi fenolowemu kawy.
  • Pobudza układ nerwowy do działania
  • Może odgrywać ważną rolę w redukcji czynników zapalnych.
  • Zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworom.
  • Składniki kawy mają pozytywny wpływ na metabolizm glukozy. Zmniejszają poziom szczytowego poposiłkowego stężenia glukozy.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II
  • Kofeina w kawie jest dobrze znana z redukcji masy tkanki tłuszczowej. Stymuluje termogenezę, utlenianie lipidów i lipolizę.
  • Prowadzi do zwiększenia sytości, zwiększenia efektu termicznego jedzenia (TEF) i dziennej energii wydatek, a tym samym pomaga w utracie wagi.
  • Spożycie kawy z powodu jej kofeiny i innych składników ma działanie ochronne na chorobę Alzheimera.
  • Spożywanie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych, szczególnie wśród kobiet.
  • Spożycie kawy jest skorelowane z niższym poziomem trójglicerydów i wyższym poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL).
  • Picie kawy zwiększa poziom adiponektyny (Adiponektyna jest adipokiną wydzielaną z tkanki tłuszczowej. Otyłość prowadzi do obniżonego poziomu adiponektyny i zwiększa ryzyko wielu chorób w tym raka.)

Dawkowanie

Kanadyjska instytucja rządowa zaleciła umiarkowane spożycie kawy. W oparciu o to zalecenie dotyczące zdrowego odżywiania spożywanie 3 filiżanek parzonej kawy kofeinowej (400–450 mg kofeiny) jest bezpieczne. Wiadomo jednak, że spożycie kofeiny jest kwestią indywidualną, dlatego warto przetestować na sobie.

To jak to jest z tym magnezem?

Pozwólcie, że przytoczę krótki filmik Łukasza, który wyjaśnia tę kwestię. Całkowicie się z Nim zgadzam :)

https://www.facebook.com/doktorfitpl/videos/443693809665305/

Reasumując, korzyści wynikające z picia kawy są obiecujące. Ponadto nie musimy obawiać się utraty magnezu, spowodowanej jej regularnym piciem. Osoby nieprzekonane do smaku zachęcam do próby urozmaicenia. Kawa może stać się na przykład formą deseru, poprzez dodanie słodkich sosów.

Komentarze ()