- today
- label Odżywianie
- favorite 2 polubień
- remove_red_eye 2396 odwiedzin

Masło orzechowe — które jest najlepsze?
Chociaż nazwa „masło orzechowe” zgodnie z prawem nie może być już stosowana przez producentów, to zdecydowanie określenie to kojarzymy znacznie bardziej aktualnie używane określenie — pasta orzechowa. Nie zmienia to faktu, że zarówno pasta jak i znane nam od lat masło orzechowe, to te same produkty, którego dominującym składnikiem są orzechy. Czy warto je spożywać, a jeśli tak to, jakie będzie najzdrowsze? Przyjrzyjmy się najpopularniejszym rodzajom masła orzechowego.
Masło z orzechów ziemnych
To zdecydowanie najpopularniejszy, najłatwiej dostępny i najtańszy rodzaj pasty orzechowej. Orzechy ziemne, podobnie jak reszta przedstawicieli tej grupy produktów są cenne pod względem wartości odżywczej. Chociaż niższa cena, w porównaniu do innych orzechów może sugerować niższą jakość produktu, to orzechy arachidowe wciąż są wartościowym produktem. Stanowią dobre źródło magnezu, potasu, czy fosforu. Często zapominamy, że orzechy mogą być także źródłem białka roślinnego w naszej diecie. W 100 gramach orzechów ziemnych znajduję się ponad 25 g tego składnika. Orzechy arachidowe dostarczają także cennego błonnika pokarmowego. Masło z orzechów ziemnych będzie zatem godnym uwagi produktem. Przy wyborze warto szukać past o jak najwyższym udziale orzechów, zwłaszcza że dostępne są takie produkty, które składają się z nich w 100%. Pamiętajmy jednak, że zarówno pasty jak i nieprzetworzone orzechy to produkty o wysokiej wartości energetycznej. Jest to ważna uwaga zwłaszcza dla osób planujących redukcję masy ciała. Włączając je do swojej diety, warto dokładnie odmierzać porcje.
Masło migdałowe
Masło migdałowe zyskuje coraz większą sławę, staje się przez to coraz łatwiej dostępne. Mimo to, z uwagi na wyższą cenę surowca, jest to produkt droższy, niż masło orzechowe z orzechów ziemnych. Migdały, podobnie jak inne orzechy, są cennym źródłem magnezu, potasu, fosforu, cynku, czy manganu. Zawierają więcej wapnia, niż orzeszki ziemne, co może być znaczące np. u osób wykluczających produkty mleczne i szukających alternatywnych źródeł wspomnianego pierwiastka. Omawiane orzechy, to także źródło błonnika oraz białka. Wartość energetyczna, podobnie jak u innych przedstawicieli produktów z tej grupy, jest dość wysoka — w przypadku nieprzetworzonych migdałów wynosi ona ponad 500 kcal w 100 gramach. Pamiętajmy, że orzechy są bogate w tłuszcz, jednak są to przeważającej ilości korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Masło migdałowe ma nieco delikatniejszy, typowy dla migdałów smak, dlatego z pewnością znajdzie swoich zwolenników. Jego wadą, jak już wiemy, jest wyższa cena w porównaniu do pasty z orzechów ziemnych. W tym przypadku także warto zwracać uwagę na to, by był to produktów wykonany w 100% z migdałów, pozbawiony dodatków takich jak cukier czy olej palmowy.
Masło z orzechów nerkowca
Masło z orzechów nerkowca cenowo w większości przypadków wypada podobnie do migdałowego, zatem jest ono także droższe, niż to z orzechów ziemnych. Orzechy nerkowca mają specyficzny, słodkawy smak i taka też jest pasta z nich pozyskiwana. Nerkowce, podobnie jak pozostałe orzechy, są w naszej diecie źródłem magnezu, potasu, fosforu, ale tutaj warto się zatrzymać i zwrócić uwagę na wyższą w porównaniu do omówionych wcześniej orzechów zawartość selenu. Według danych USDA orzechy te w 100 gramach dostarczają 19,9 µg selenu, wówczas gdy migdały 4.1 µg, a orzechy ziemne 7,2 µg. Nerkowce zawierają nieco mniej białka (18,2 g), niż poprzednicy i więcej węglowodanów (30 g). Cechą wspólną jest wysoka wartość energetyczna.
Które masło orzechowe jest najlepsze?
Wybierając masło orzechowe dla siebie, warto kierować się przede wszystkim osobistymi preferencjami. Oczywiście wymienione masła orzechowe, to kilka przykładów, gdyż obecnie produkuje się je w zasadzie z każdego rodzaju orzechów. W sklepach dostępne są chociażby pasty pistacjowe, czy z orzechów makadamia. Bez wątpienia każdy z tych produktów jest wartościowy pod względem odżywczym, może uzupełniać dietę w składniki mineralne, takie jak magnez czy potas, ale także w nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto jednak wybierać produkty składające się tylko z orzechów, bez zbędnych dodatków, jakich jak cukier, czy olej palmowy. Pamiętajmy jednak, że mimo właściwości prozdrowotnych jest to produkt o wysokiej wartości energetycznej. Zbyt duże porcje mogą skutecznie utrudniać ewentualną redukcję masy ciała. Jedna (płaska!) łyżka masła orzechowego to około 140 kcal.
———
Bibliografia:
1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170162/nutrients
2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients
3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172430/nutrients