- today
- label Odżywianie
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 2327 odwiedzin

Czym jest wzbogacanie żywności?
Wzbogacanie żywości służy jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa. Jest to:
- Dodanie 1 lub kilku składników odżywczych bez względu na to, czy normalnie występują w produkcie czy nie.
- Dodanie 1 lub kilku niezbędnych składników odżywczych do wybranego produktu powszechnego spożycia
Jaki jest cel fortyfikacji?
- Poprawa jakości zdrowotnej żywności przez uzupełnienie diety w składniki odżywcze,
- Zniwelowanie/zapobieganie rozległym niedoborom tych składników u populacji,
- Wyrównanie strat spowodowanym przetworzeniem żywności,
- Zwiększenie atrakcyjności produktu dla konsumenta.
Skutki wzbogacania żywności:
- Zapobieganie niedoborom składnika, który rzadko występuje w diecie bieżącej populacji,
- Zwiększenie spożycia składników istotnych dla zdrowia,
- Wyrównanie strat składników, do jakich dochodzi podczas produkcji i przechowywania (witaminy C w sokach, witamin B w produktach zbożowych)
Jakie produkty najczęściej są wzbogacane?
- Alkohole wielowodorotlenowe, alkohole polihydroksylowe, czyli poliole takie jak sorbitol, ksytlitol czy erytrytol są często dodawane do żywności dla sportowców i dla osób odchudzających się. Zmniejszają kaloryczność produktu, zmniejszają wahania glikemii (w porównaniu z cukrem), zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy,
- Witaminy i składniki mineralne - są dodawane do soków, produktów zbożowych, wyrobów cukierniczych, margaryn czy produktów mlecznych,
- Kwasy omega 3 i omega 6 - są dodawane do przetworów mlecznych, margaryn, majonezu i olei,
- Błonnikiem wzbogaca się pieczywo oraz jogurty.
Jaka jest zasadność fortyfikacji?
- Każdorazowo konieczne jest oparcie jej wprowadzenia na badaniu sposobu odżywania i stanu odżywienia reprezentowanych grup ludności oraz analizie danych epidemiologicznych,
- Powszechność występowania w określonej populacji klinicznych lub subklinicznych objawów niedoboru,
- Ryzyko niedoboru związane ze zmiana zwyczajów żywieniowych, przy jednoczesnym nieodpowiednim zbilansowaniu diety (np. przejście na wegetarianizm),
- Przy podejmowaniu decyzji o wzbogacaniu żywności należy wziąć pod uwagę, czy dla danego składnika odżywczego zostało ustalone UL i określone ryzyko szkodliwości.
Zalety wzbogacania żywności
- Łatwość przeprowadzenia,
- Możliwość długotrwałego oddziaływania na całą zagrożoną populację,
- Duża skuteczność prewencyjna,
- Opłacalność ekonomiczna, społeczna,
- Nie wymaga zmiany zwyczajów żywieniowych populacji,
- Małe ryzyko toksyczności,
- Łatwość uzyskania społecznej akceptacji,
- Możliwość ogólnokrajowej standaryzacji i kontroli,
- Sprzyjanie edukacji żywieniowej społeczeństwa i stałemu zainteresowaniu rządów jego stanem zdrowia,
- Zwiększenie asortymentu żywności na rynku i bezpieczeństwa żywieniowego obywateli.
Wady wzbogacania żywności
- Konieczność zaangażowania rządu i instytucji centralnych,
- Trudności z rozpoznaniem i wybiórczym oddziaływaniem na populację zagrożoną,
- Możliwość zwiększenia ceny przez producenta oraz niepożądanej zmiany właściwości sensorycznych i użytkowych produktu,
- Potrzeba wydatków na zakup aparatury i substancji wzbogacającej,
- Potrzeba odpowiedniej legislacji, monitoringu i działań edukacyjnych,
- Potencjalne marnotrawstwo żywności.
Podsumowanie
Jak to jest z tym wzbogacaniem żywności? Po przedstawieniu celu w jakim jest wprowadzana, możemy stwierdzić że głównym celem producentów jest dbanie o konsumenta i dbanie o zminimalizowanie niedoborów żywieniowych populacji, co może przełożyć się na poprawę stanu zdrowia w określonym miejscu na świecie. Najważniejsze jest prawidłowo przeprowadzone badanie, sprawdzające jakie faktycznie niedobory występują. Więc założenia przedstawiają się bardzo pozytywnie. A jakie są Wasze opinie na ten temat?