Suplementacja

Suplementacja diety wegańskiej

Zainteresowanie dietą wegetariańską i wegańską sukcesywnie wzrasta. Dostęp do produktów spożywczych przeznaczonych dla wegetarian jest coraz łatwiejszy, co sprzyja przejściu na taki sposób żywienia. Czy dieta wegetariańska lub w pełni roślinna jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze?

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 147 odsłony

Czym jest melatonina i kto powinien ją stosować?

Część procesów w naszym organizmie przebiega rytmicznie, czego przykładem może być zasypianie. Śpimy w nocy, a jemy, pracujemy, poruszamy się w ciągu dnia. Taki naturalny rytm może zostać zaburzony przez różnego rodzaju czynniki.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 364 odsłony

Mój elementarz suplementacji

Siłownie w końcu otwarte i można wracać do treningów. Powrót do formy nie powinien zająć nam dużo czasu, w szczególności jeśli podczas, gdy kluby fitness były zamknięte, nie siedzieliśmy bezczynnie oraz nie objadaliśmy się bez opamiętania. Wiele osób na pewno znowu będzie myślało o uporządkowaniu diety, ułożeniu planu treningowego, itd. W ponownym odbudowaniu naszej sprawności fizycznej oraz poprawie wyglądu przydadzą się również suplementy. Aby ułatwić wam ich wybór przygotowałem listę tego, co sam używam i co jest bardzo pomocne w osiąganiu dobrych wyników na siłowni.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 322 odsłony

TREC Booster Oat Gainer - opus magnum wśród gainerów?

Po wielu tygodniach od premiery ponownie przyglądamy się jednemu z najlepszych, naszym (w Doktor Fit) zdaniem, gainerów typu bulk na rynku i gainerów w ogóle. Artykuł powstaje niejako dla odświeżenia, gdyż dostępność produktu była ostatnimi czasy dość ograniczona i niestety nie każdy zdążył się z nim zapoznać, a warto. Część osób też z niego zrezygnowała z w/w powodu. Dzisiaj, z okazji "powrotu króla", bo zatowarowaliśmy się po uszy, aby nikomu nie zabrakło :D zdecydowałem się napisać parę słów, dlaczego TREC Booster Oat Gainer powinien być stałym gościem w naszych kuchniach.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 489 odsłony

Bakterie jelitowe, probiotyki. Jak ważne są dla naszego ciała?

Bakterie są nieodłączną częścią naszego małego ekosystemu i bez nich nie bylibyśmy w stanie funkcjonować. Jednym z najważniejszych miejsc w naszym ciele są jelita, o których mówi się jako o naszym "drugim mózgu" oraz zamieszkujące je bakterie. To, ile bakterii egzystuje w naszych jelitach, wpływa bezpośrednio na ich szczelność, wchłanianie oraz rozkład substancji nie strawnych przez nasz organizm.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 281 odsłony

Wspomaganie gospodarki cukrowej organizmu

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób choruje na cukrzycę, a u wielu można zdiagnozować stan przedcukrzycowy. Do takiego stanu rzeczy prowadzi głównie zła dieta oraz niska aktywność fizyczna. Poprawę swojego stanu zdrowia należy więc rozpocząć od tych właśnie czynników, jednak są również na rynku suplementy, które mogą nam pomóc w regulacji gospodarki cukrowej i walce z insulinoopornością, która do cukrzycy może prowadzić.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 270 odsłony

Mango afrykańskie. Jak działa i czy warto suplementować?

Święta i po świętach. Zapewne wielu z nas podczas tego weekendu nie żałowało sobie jedzenia; kiełbasy, żurku, serniczków itd., a co za tym idzie przybyło kilka kilogramów. Oczywiście większość z tego, to woda oraz treść pokarmowa zalegająca jeszcze w jelitach. Jednak jeśli się nie ruszaliśmy i jeszcze po świętach dojadaliśmy to, co zostało, to mogło się zdarzyć, że trochę tłuszczu nam się odłożyło. Jak możemy się tego pozbyć? Z pomocą przychodzi bohater dzisiejszego artykułu: ekstrakt z afrykańskiego mango.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 357 odsłony

Białko serwatkowe - podstawy raz jeszcze

WPC? WPI? A może WPH? Temat na pewno był już omawiany tysiące razy, ale myślę, że czasami warto sobie przypomnieć takie podstawy. Nasza wiedza cały czas się rozwija, dochodzą nowe zagadnienia i kolejne akapity do już opisanych spraw. Trzeba ciągle aktualizować.

today
perm_identity Łukasz Plaskota
remove_red_eye 436 odsłony

Suplementacja w sporcie. Jak działa cytrulina?

Cytrulina jest jednym z trzech aminokwasów endogennie wytwarzanych w ustroju człowieka z ornityny i karbamoilofosforanu w cyklu mocznikowym. Odgrywa ona ważną rolę w organizmie, ale w przeciwieństwie do niektórych aminokwasów nie jest wykorzystywana do budowy białek. Cytrulina jest również prekursorem argininy- aminokwasu naturalnie występującego w organizmie odpowiedzialnego za syntezę tlenku azotu, który z kolei odpowiada za efekt tak zwanej pompy mięśniowej.

today
perm_identity Klaudia
remove_red_eye 218 odsłony

Coś więcej o Agmatynie, DMAA, DMHA

Agmatyna jest związkiem chemicznym należącym do amin biogennych. Uzyskuje się ją w wyniku odłączenia grupy karboksylowej od argininy. Jej wystarczająco duża ilość w organizmie może wpływać korzystnie na proces lipolizy. Lipoliza jest enzymatycznym procesem rozkładu trójglicerydów. Czyli w skrócie- mając odpowiedni poziom agmatyny, redukcja tkanki tłuszczowej będzie przebiegać korzystniej :) Dodatkowo zauważalny jest wzrost tlenku azotu (NO), który wpływa chociażby na zwiększenie pojemności tlenowej płuc, wpływa pozytywnie na powstawanie nowych cienkościennych naczyń krwionośnych, oraz wykazuje korzystne działanie na pobór glukozy przez komórki mięśniowe.

today
perm_identity Karina
remove_red_eye 983 odsłony

Beta-alanina - kondycja i wytrzymałość

Beta-alanina jest aminokwasem endogennym, wytwarzanym w wątrobie, ale możemy ją również dostarczyć do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jest ona jednym z najlepiej przebadanych suplementów. Bierze udział w budowie białek, a co ważniejsze zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, przez co zwiększa wydolność, wytrzymałość oraz efektywnie pomaga budować masę mięśniową. Znana jest z charakterystycznego swędzenia i mrowienia po jej użyciu.

today
perm_identity Klaudia
remove_red_eye 336 odsłony

Gotu Kola- roślina o prozdrowotnych właściwościach

Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.) jest rośliną naturalnie występującą na terenach tropikalnych lub subtropikalnych. Od tysięcy lat wykorzystywana jest na terenie Indii, Chin oraz Afryki, ale występuje również w Australii, Ameryce, Madagaskarze i Malezji. Rośnie ona na terenach wilgotnych przy brzegach zbiorników wodnych, ale także na terenach skalistych.

today
perm_identity Klaudia
remove_red_eye 233 odsłony