- today
- label Suplementacja
- favorite 2 polubień
- remove_red_eye 898 odwiedzin

Czy wiesz, że...
Czy zastanawialiście się kiedyś, ile składników odżywczych, które spożyjemy się rzeczywiście wchłania?
Czy wiesz, że to w jakim stopniu nasz organizm wykorzysta pokarm, w bardzo dużej mierze zależy od stanu naszej flory bakteryjnej?
Bakterie są nieodłączną częścią naszego małego ekosystemu i bez nich nie bylibyśmy w stanie funkcjonować. Jednym z najważniejszych miejsc w naszym ciele są jelita, o których mówi się jako o naszym "drugim mózgu" oraz zamieszkujące je bakterie. To, ile bakterii egzystuje w naszych jelitach, wpływa bezpośrednio na ich szczelność, wchłanianie oraz rozkład substancji nie strawnych przez nasz organizm. Od nich również zależy to czy w prawidłowy sposób pozbywamy się niestrawionych części pokarmu, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia.
Przyczyny i objawy niedoboru
Przyczyn niedoboru flory bakteryjnej może być wiele, zaczynając od nieprawidłowej diety do chorób czy stosowania niektórych leków. Warto przy tym wspomnieć, aby przed stosowaniem danego leku sprawdzić, czy nie wpływa on negatywnie na florę bakteryjną, ponieważ nie tylko antybiotyki wyjaławiają jelita.
Jakie mogą być objawy niedoboru bakterii w jelitach?
- niedożywienie
- spadek masy ciała
- bóle brzucha
- biegunki
- bóle głowy
- wymioty
Co mogę zrobić?
Gdy już wiemy, co jest powodem tego, że nasza flora bakteryjna zubożała, możemy podjąć pewne kroki aby ją odbudować.
Kiszonki
Po pierwsze możemy ją wspomóc kiszonymi produktami spożywczymi, przy czym koniecznie trzeba zwracać uwagę, czy produkt jest kiszony, czy kwaszony. Mowa tutaj o najczęściej spotykanych ogórkach i kapuście, gdyż to one dość często występują w wersji kwaszonej, a to jednak nie to samo. Pełnię korzyści odniesiemy wyłącznie poprzez spożycie kiszonek. Kiszenie i kwaszenie, to pojęcia często używane zamiennie, tymczasem są to dwa różne procesy.
Proces kiszenia jest całkowicie naturalny i odbywa się za pomocą bakterii, natomiast ten drugi, czyli kwaszenie, jest sztucznie przyspieszony, przez co produkty kwaszone może i będą smakiem przypominać kiszonki, ale nie będą posiadać tych samych właściwości prozdrowotnych.
Pomocne będą też kefiry czy jogurty, najlepiej w wariantach naturalnych oczywiście.
Suplementacja
Po drugie, aby przyspieszyć odbudowy, warto sięgnąć po probiotyki w formie suplementów promujących odbudowę flory jelitowej organizmu. Kapsułki takie zawierają szczepy bakterii, które naturalnie znajdują się w naszym organizmie. Dostarczenie ich z zewnątrz wspomaga odbudowę flory i jej namnażanie się. Przykładem takiego suplementu może być chociażby Colonbiotic.
Słowo podsumowania
Trzeba dodać również, że probiotyki w formie suplementów należy stosować regularnie przez dłuższy czas aby przyniosły oczekiwane rezultaty, a same kiszonki najlepiej na stałe włączyć do naszej diety i zadbać o regularne spożycie.
Pamiętajmy, że nie wszystkie bakterie dostaną się do jelit ponieważ część nich zostanie zlikwidowana przez kwas solny w żołądku. Dlatego ważne jest, aby suplementacja trwała kilka miesięcy lub w niektórych przypadkach była włączona na stałe.