- today
- label Suplementacja
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 690 odwiedzin

Czym jest witamina D?
Witamina D w organizmie człowieka pełni funkcję prohormonu, która pod wypływem działania UVB syntetyzowana jest w ludzkiej skórze. Może być ona również dostarczana do organizmu wraz z dietą lub na drodze suplementacji. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Rola witaminy D u sportowców
- Wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz metabolizm tkanki kostnej.
- Zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia.
- Wpływa na uwalnianie wapnia z kości, oraz utrzymanie stałego stężenia wapnia w osoczu.
- Wykazuje działanie przeciwkrzywicze.
- Wpływa na układ odpornościowy.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dodatkowe korzyści wynikające ze stosowania witaminy D przez sportowców
- Poprawa funkcjonowania układu immunologicznego.
- Oddziaływanie na częstość i przebieg zakażeń dróg oddechowych.
- Zwiększenie zdolności wysiłkowej.
- Wzrost siły mięśniowej oraz szybsza regeneracja mięśni.
Źródła i występowanie witaminy D
Synteza skórna
Witamina D pozyskiwana jest głównie na drodze syntezy skórnej, której nasilenie jest zależne od takich czynników jak: stopień pigmentacji skóry, masa ciała, wiek, stosowanie filtrów UV oraz szerokość geograficzna. Na syntezę istotnie wpływa również pora roku i pora dnia, stopień nasłonecznienia, zachmurzenie oraz ubiór.
W okresie od kwietnia do września zaleca się co najmniej 15 minutową ekspozycję na światło słoneczne bez stosowania filtrów, przy 18% odkrytego ciała w godzinach 10-15.
Pożywienie
Witamina D w żywności występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego m.in. w tłustych rybach morskich, olejach rybnych oraz jajach. Jej obecność stwierdzono również w drożdżach i grzybach. W Polsce dobrym źródłem witaminy D są fortyfikowane tłuszcze roślinne używane do smarowania.
Zapotrzebowanie na witaminę D
Do oceny zawartości witaminy D w organizmie stosuje się oznaczenie
25(OH) D w surowicy krwi, która odzwierciedla zarówno obecność witaminy D dostarczonej z pożywieniem, ale również jej skórną syntezę. Za optymalne stężenie uznaje się wartości pomiędzy 30-50 ng/ml (75-125 nmol/l).
Normy dla populacji Polski na witaminę D zostały ustalone na poziomie AI
i wynoszą 1000–2000 IU/dobę (20–50 μg/dobę) dla kobiet i mężczyzn.
Suplementacja witaminą D
Suplementacja preparatami zawierającymi witaminę D jest najskuteczniejszym sposobem zapobiegania i leczenia jej niedoborów. Jako suplementy stosuje się cholekalcyferol (wit. D3) lub rzadziej ergokalcyferol (wit. D2), które są substratami do przemian w aktywną witaminę D.
Na rynku występują one w formie kapsułek, tabletek, oraz kropli. Zaleca się suplementację witaminy D w dawce od 800 do 2000 IU/dobę. Jak sugerują niektórzy eksperci, dla sportowców charakteryzujących się większą masą ciała, niezależnie czy wynika to z wyższej masy mięśniowej czy tłuszczowej zaleca się większą dawkę suplementu. Zwiększenie ilości witaminy D powinno odbywać się po uprzednim zbadaniu metabolitu 25 (OH) D oraz pod kontrolą lekarza. Należy pamiętać, że suplementacja w obecności posiłków zawierających tłuszcz poprawia biodostępność witaminy D.