- today
- label Suplementacja
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 725 odwiedzin

Znak czasów
W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób choruje na cukrzycę, a u wielu można zdiagnozować stan przedcukrzycowy. Do takiego stanu rzeczy prowadzi głównie zła dieta oraz niska aktywność fizyczna. Poprawę swojego stanu zdrowia należy więc rozpocząć od tych właśnie czynników, jednak są również na rynku suplementy, które mogą nam pomóc w regulacji gospodarki cukrowej i walce z insulinoopornością, która do cukrzycy może prowadzić. Pomówmy krótko o dwóch najważniejszych w tej kwestii.
Berberyna
Berberyna to związek pochodzenia roślinnego. Jest to bioaktywna substancja mającą znaczący wpływ na nasz metabolizm i gospodarkę cukrową. Badania wskazują, że zaliczana jest do najsilniejszych i najbardziej skutecznych suplementów, a jej działanie porównywalne jest z działaniem leków stosowanych przy cukrzycy.
Oprócz wpływu na gospodarkę cukrową berberyna:
– Znacząco przyspiesza metabolizm
– Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej poprzez aktywację odpowiednich enzymów
– Reguluje poziom cholesterolu poprzez obniżanie frakcji LDL, a podnosząc HDL
– Pozytywnie wpływa na rozwój flory bakteryjnej
– Wspomaga wątrobę i drogi żółciowe
Berberyna może być stosowana nie tylko przez osoby ze stanem przedcukrzycowym lub przez osoby, które chcą cukrzycy zapobiec, ale często też stosują ją ludzie chorzy na tę chorobę. Przez swoje właściwości, poprawia wrażliwość insulinową, dzięki czemu reguluje poziom cukru w organizmie oraz obniża insulinooporność.
Dzienne dawki tego suplementu wahają się od 900 do 2000 mg. Najczęściej zalecaną dawką jest 1200 mg. Ze względu na specyfikę działania oraz wysokość dziennej dawki, należy podzielić ją na kilka dawek dziennie, około 3-4. Należy pamiętać by suplement ten przyjmować przy posiłku. Zalecane jest, aby berberyna nie była stosowana przez kobiety w ciąży, dzieci, oraz przez osoby cierpiące na żółtaczkę.
Chrom
Kolejnym wartym wspomnienia suplementem, a raczej pierwiastkiem, który warto suplementować w celu regulacji poziomu cukru we krwi, jest chrom.
Chrom jest zaliczany do pierwiastków śladowych, czyli takich które występują w naszym organizmie w niewielkich ilościach, jednak odgrywa bardzo ważną rolę. Dla osób chcących poprawić poziom glukozy we krwi, istotny będzie fakt, iż chrom pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę. Dzienna dawka chromu to około 200 ug. Warto wspomnieć, że chrom przyjmowany w znacznie większych ilościach może mieć działanie rakotwórcze.
Drugą ciekawostką jest to, że kilka badań wskazuje, że chrom przyjmowany z amylopektynami oraz aminokwasami, zwiększa syntezę białek, jednak jest to temat na inny wpis.
Podsumowanie
Podsumowując, stosowanie berberyny oraz chromu może ułatwić nam utrzymanie gospodarki cukrowej w dobrym stanie, jednak nie można zapominać o tym, że najważniejszymi czynnikami będą dieta bogata w węglowodany złożone oraz aktywność fizyczna.
Jako ciekawostkę warto dodać, że prawidłowym wyrażeniem jest insulinoOPORNOŚĆ, nie natomiast, jak się czasami spotyka, insulinoODPORNOŚĆ. Tkanki organizmu w tym stanie opornie reagują na insulinę, ale nie są na nią odporne.