Zdrowie

Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 2.

Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 2.

Kontynuując temat żywienia w niedoczynności tarczycy warto podsumować wszystkie istotne informacje i przypomnieć, na co szczególnie należy zwracać uwagę w tej chorobie. Dieta w niedoczynności tarczycy powinna bazować na zasadach racjonalnego odżywiania z uwzględnieniem podaży składników odżywczych dostosowanych do potrzeb danej osoby. Jeśli istnieje potrzeba redukcji masy ciała należy zaplanować odpowiedni deficyt kaloryczny, jednak także w trakcie odchudzania dieta nie powinna wiązać się z niedoborem konkretnych składników pokarmowych.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 329 odsłony
8 maja – światowy dzień walki z nowotworem jajników

8 maja – światowy dzień walki z nowotworem jajników

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika jest dobrą okazją, aby wspomnieć jak za pomocą odpowiedniego odżywiania zapobiegać temu groźnemu schorzeniu. Nowotwór ten często nie daje o sobie znać przez bardzo długi czas, dlatego ważne jest żeby często się badać oraz zdrowo jeść.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 315 odsłony
Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 1.

Wpływ żywienia na pracę tarczycy — część 1.

Ogólnie rzecz biorąc niedoczynność tarczycy, określana także jako hipotyreoza, spowodowana jest niedostatecznym wydzielaniem lub działaniem hormonów produkowanych przez tarczycę. Stan ten może być spowodowany m.in. niedoborem jodu w diecie, chorobą Hashimoto (towarzyszącymi jej procesami zapalnymi), wycięciem gruczołu. Sprawdźmy, jak czynniki żywieniowe wpływają na pracę gruczołu tarczowego.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 325 odsłony
Lepiej zapobiegać niż leczyć

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Badania profilaktyczne są jednym z ważniejszych elementów dbania o zdrowie. Ich wykonanie z reguły jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, a pozwala na szybkie wykrycie i leczenie wielu schorzeń. Może być także sygnałem ostrzegawczym, do tego, by zmodyfikować swój styl życia oraz sposób odżywiania.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 371 odsłony
Czym jest SIBO i jaką rolę w leczeniu odgrywa dieta?

Czym jest SIBO i jaką rolę w leczeniu odgrywa dieta?

SIBO to skrót, który ostatnio przewija się dość często. Warto dowiedzieć się zatem, czym jest SIBO. Problem ten może dotyczyć nawet 22% populacji. Jest on częstszy wśród osób, którym towarzyszą inne schorzenia, wśród nich można wskazać IBS, czyli zespół jelita drażliwego, celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna, marskość wątroby czy niedoczynność tarczycy.

today
perm_identity Katarzyna Błaszkowska
remove_red_eye 418 odsłony
Tarczyca - często zapominana, a tak ważna!

Tarczyca - często zapominana, a tak ważna!

Myśląc o gubieniu tkanki tłuszczowej, nie należy myśleć jedynie o ujemnym bilansie kalorycznym. Jest on niezbędny do utraty wagi ale nie zapominajmy, że nasz metabolizm w końcu dostosuje się do naszego spożycia. Ciągłe i długotrwałe zmniejszanie kaloryczności diety będzie prowadziło nie tylko do spowalniania przemiany materii, ale również do niedożywienia oraz zaburzenia pracy niektórych organów, w tym tarczycy.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 527 odsłony
Wątroba twój przyjaciel

Wątroba twój przyjaciel

Dzisiaj chciałbym poruszyć często pomijany temat, jakim jest zdrowie wątroby. Większość osób trenujących na siłowni głównie skupia się na planie treningowym, technice i ilość spożywanych makroskładników. I bardzo dobrze, są to ważne rzeczy, których nie należy pomijać. Jednak może nadejść taki moment, w którym nasze efekty zahamują, nie będziemy mogli ani zrzucić tłuszczu, ani przybrać na masie. Zaczną się problemy ze wzdęciami, brakiem apetytu, zmęczeniem. To pierwsze sygnały, które może nam dawać wątroba.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 580 odsłony
Cukrzyca i jej skórne objawy

Cukrzyca i jej skórne objawy

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się przewlekłą hiperglikemią wynikającą z zaburzenia wydzielania i/lub działania insuliny. Prowadzi do zaburzenia metabolizmu wszystkich makroskładników, ale głównie węglowodanów.

today
perm_identity Karina
remove_red_eye 375 odsłony
Znaczenie receptorów androgenowych

Znaczenie receptorów androgenowych

Po kilku latach chodzenia na siłownie i po rozmowach z trenującymi można zauważyć, że zdecydowana większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak ważną rolę w kontekście budowy mięśni odgrywają hormony. Większość bywalców siłowni wie jedynie to, że aby urosnąć trzeba podnieść poziom testosteronu. Oczywiście jest to prawda, ale podwyższone stężenie testosteronu to nie wszystko, ponieważ niewiele on zdziała jeżeli nie jest on wykorzystywany.

today
perm_identity Jakub Chomej
remove_red_eye 956 odsłony
Czym jest niedokrwistość, część 2

Czym jest niedokrwistość, część 2

Ostatnio przedstawione zostało ogólne pojęcie niedokrwistości, jej stopnie, wpływ na zdrowie oraz bliżej poznano najczęstszy jej typ jakim jest niedokrwistość z niedoboru żelaza. Dzisiaj zwrócę uwagę na niedokrwistość wynikającą z niedoboru witaminy B12 (kobalamina) jak i witaminy B9 (kwas foliowy).

today
perm_identity Karina
remove_red_eye 494 odsłony
Czym jest niedokrwistość, część 1

Czym jest niedokrwistość, część 1

Niedokrwistość jest to sytuacja, w której występuje niższe stężenie Hb we krwi obwodowej, niż wynikałoby to z wartości referencyjnych dla grupy wiekowej i płci pacjenta. Widoczne jest obniżenie masy krwinek czerwonych w ustroju obliczanej w stosunku do masy ciała/powierzchni ciała.

today
perm_identity Karina
remove_red_eye 417 odsłony
Witamina C, prawoskrętna czy lewoskrętna ?

Witamina C, prawoskrętna czy lewoskrętna ?

Czym jest witamina C? Witamina C jest mieszanką kwasu L-askorbinowego oraz L-hydroaskorbinowego. Jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych w tym człowieka i musi zostać dostarczona z pożywieniem. Głowna mowa jest o kwasie L-askrobinowym, często uważanym za lewoskrętny. Błąd ten pojawił się zapewne z oznaczenia ''L''. Skrót ''L'' wywodzi się z łacińskiej nazwy ''laevus'', która po przetłumaczeniu na polski oznacza lewy. Określenie te odnosi się jednak do konfiguracji atomów, a mianowicie tego że grupa hydroksylowa (OH) kwasu L-askorbinowego znajduje się po lewej stronie.

today
perm_identity Karina
remove_red_eye 313 odsłony