- today
- label Zdrowie
- favorite 2 polubień
- remove_red_eye 883 odwiedzin

SIBO to skrót, który ostatnio przewija się dość często. Warto dowiedzieć się zatem, czym jest SIBO. Problem ten może dotyczyć nawet 22% populacji. Jest on częstszy wśród osób, którym towarzyszą inne schorzenia, wśród nich można wskazać IBS, czyli zespół jelita drażliwego, celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna, marskość wątroby czy niedoczynność tarczycy.
Co oznacza skrót SIBO?
SIBO jest akronimem od słów small intestinal bacterial overgrowth, a polska nazwa tego schorzenia, to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Jak sama nazwa wskazuje, jest to stan, w którym w jelicie cienkim występuje nadmierna ilość bakterii, co wiązać może się z występowaniem wielu dolegliwości, w tym nawet do nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych i występowania ich niedoborów.
Wśród objawów SIBO można wskazać:
– wzdęcia
– ból brzucha
– biegunki
– uczucie pełności
W cięższych postaciach tego schorzenia pojawić może się m.in. anemia, utrata masy ciała i inne oznaki nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych.
SIBO — diagnostyka
Diagnostyką SIBO zajmuje się lekarz. Objawy tego schorzenia nie są specyficzne tylko dla tej jednostki chorobowej. Co więcej, diagnoza na własną rękę nie jest dobrym rozwiązaniem, zarówno w przypadku tego schorzenia jak i innych. SIBO diagnozowane jest na podstawie testu wodorowego, niekiedy pogłębionego o dodatkowe badania, takie jak badanie bakteriologiczne treści jelitowej.
SIBO — dieta
Chociaż podstawowym elementem leczenia SIBO jest antybiotykoterapia, to dieta także odgrywa w tym procesie niemałą rolę. Według niektórych badań, w leczeniu SIBO zastosowanie może mieć dieta low FODMAP, polegająca na ograniczeniu występujących w niektórych produktach spożywczych fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Dieta ta zwykle stosowana jest w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, jednak uważa się, że także w przypadku SIBO może przynieść korzystny efekt. Dieta low FODMAP jest dietą eliminacyjną. Mimo, że nie jest to sposób odżywiania, który musi być stosowany przez całe życie, to jej bilansowanie i stopniowe rozszerzanie powinno odbywać się pod opieką specjalisty.
Dieta Low FODMAP
Dieta low FODMAP przebiega w kilku etapach, początkowo eliminowane są produkty bogate we wspomniane związki, a po kilku lub kilkunastu tygodniach ponownie włącza się je do diety. Proces ten przebiega stopniowo — co około 3 dni wprowadzany jest jeden produkt będący źródłem FODMAP, przy jednoczesnej obserwacji samopoczucia. Ostateczny schemat żywienia ustalany jest na podstawie indywidualnej tolerancji pacjenta na dany pokarm.
Poniżej znajdują się przykłady żywności bogatej w FODMAP:
– czosnek, cebula, por
– jabłko, wiśnie, mango, gruszka, arbuz
– nabiał zawierający laktozę
– pszenica, żyto, jęczmień
– miód, niektóre słodziki (np. ksylitol, sorbitol, maltitol)
– pistacje i orzechy nerkowca
Warto jeszcze raz powtórzyć, że eliminacja (nawet okresowa), tak dużej ilości produktów spożywczych wymaga odpowiedniego zbilansowania diety. W innym przypadku może prowadzić do wystąpienia niedoboru ważnych składników odżywczych.
Podsumowując…
SIBO, to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Często objawia się wzdęciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Prawdopodobieństwo wystąpienia SIBO jest wyższe m.in. u osób z zespołem jelita drażliwego. Metodą diagnostyczną SIBO są testy wodorowe. Z kolei podstawę leczenia stanowi antybiotykoterapia. Uważa się, że korzystny efekt może dać zastosowanie diet low fodmap, jednak zbilansowanie takiej diety powinno odbywać się pod okiem specjalisty.
———
Bibliografia:
1. W. Bartnik, SIBO (Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego) - objawy, przyczyny, leczenie i dieta. https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/jelitocienkie/80685,zespol-rozrostu-bakteryjnego
2. M. Siuba-Strzelińska, Dieta FODMAP — zasady i zastosowanie, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-fodmap-zasady-i-zastosowanie/
3. P. Gulbicka, M. Grzymisławski, Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie. Piel. Zdr. Publ. 2016, 6, 1, 69–76.
4. E. Swora-Cwynar, Żywienie w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. W: (red.) M. Grzymisławski, Dietetyka kliniczna. Wydaw. PZWL, Warszawa 2019: 251-265.