Magnez u sportowców

Rola magnezu w organizmie człowieka i korzyści wynikające z uwzględnienia go w diecie

  • Obniżenie objawów napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
  •  Korzystny wpływ suplementacji Mg na obniżenie łagodnych lęków.
  • Łagodzenie stanów migrenowych oraz korzystny wpływ na ból głowy.
  • Zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
  • Pozytywny wpływ na poziom glukozy na czczo, zarówno u pacjentów z cukrzycą, jak i bez cukrzycy.
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni
  • Wpływa na zachowanie odpowiedniego rytmu serca (pobudliwości serca), jak i napięcia naczynioruchowego oraz ciśnienia krwi.
  • Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, integralności kości.
  • Wspomaga wchłanianie wapnia.
  • Jest kofaktorem wielu reakcji enzymatycznych, w tym metabolizmu energetycznego.
  • Przyczynia się do wzrostu komórek.
  • Kompleks Mg-ATP, funkcjonuje jako podstawowe źródło energii i jest niezbędny do wielu funkcji fizjologicznych, w tym przewodnictwa nerwowego.

Gdzie znajduje się magnez?

Wybrane produkty Zawartość magnezu w 100 g produktu [mg]

  • Pestki dyni 540
  • Otręby pszenne 490
  • Kakao 420
  • Zarodki pszenne 314
  • Migdały 269
  • Kasza gryczana 218
  • Soja 216
  • Biała fasola 169
  • Gorzka czekolada 165
  • Orzechy laskowe 140
  • Otręby owsiane 129

Iskra M., Krasińska B., Tykarski A.: Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. 2013

Zapotrzebowanie na magnez

Zapotrzebowanie na magnez wynosi 400–420 mg dla mężczyzn i 310–320 mg dla kobiet powyżej 19 lat. Pomimo kluczowej roli Mg w metabolizmie energetycznym, utrzymywanie jego odpowiedniego poziomu jest często pomijane wśród populacji ogólnej i sportowców. Zapotrzebowanie na Mg wzrasta podczas przyspieszonych sytuacji metabolicznych, dlatego osoby aktywne fizycznie mają wyższe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W przypadku osób ćwiczących siłowo niedostateczna podaż magnezu może prowadzić do nieefektywnego metabolizmu energetycznego i obniżenia wytrzymałości. W ćwiczeniach aerobowych wykazano, że wyższe spożycie Mg wiąże się z mniejszym zapotrzebowaniem na tlen i lepszymi wskaźnikami sercowo-oddechowymi.

Magnez jest zatem bardzo istotny w diecie sportowca, czasami dieta (zwłaszcza jeśli jesteśmy na redukcji) może okazać się niewystarczająca w zapewnieniu odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Warto wtedy wspomóc się suplementacją aby uniknąć niedoborów.

Różne formy suplementów

Komentarze ()