- today
- label Zdrowie
- favorite 3 polubień
- remove_red_eye 1256 odwiedzin

Ogólnie rzecz biorąc niedoczynność tarczycy, określana także jako hipotyreoza, spowodowana jest niedostatecznym wydzielaniem lub działaniem hormonów produkowanych przez tarczycę. Stan ten może być spowodowany m.in. niedoborem jodu w diecie, chorobą Hashimoto (towarzyszącymi jej procesami zapalnymi), wycięciem gruczołu. Sprawdźmy, jak czynniki żywieniowe wpływają na pracę gruczołu tarczowego.
Żywienie i zdrowa tarczyca
Profilaktyka żywieniowa chorób tarczycy nie zawsze jest możliwa, ale z pewnością warto zwrócić uwagę na kilka aspektów związanych z odżywianiem, które istotne są dla prawidłowego działania wspomnianego gruczołu. Dobrze zbilansowana dieta sprzyja dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i tym samym korzystnie wpływa na syntezę hormonów. Diety ubogie w składniki odżywcze i energię nie są korzystne dla prawidłowej pracy tarczycy. Chodzi tutaj głównie o niską podaż wraz z dietą składników takich jak: jod, żelazo, selen, cynk, witaminy z grupy B, a także witamina D, C, A i E.
Dieta w leczeniu niedoczynności tarczycy
Leczenie niedoczynności gruczołu tarczowego wymaga farmakoterapii, czyli stosowania lewotyroksyny — syntetycznego hormonu. Nie bez znaczenia dla procesu leczenia, zapobiegania negatywnym skutkom nieprawidłowej pracy tarczycy, a także poprawy samopoczucia są prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia.
Prawidłowe przyjmowanie lewotyroksyny
Czynnikiem w znacznym stopniu wpływającym na efektywność leczenia jest prawidłowe przyjmowanie leku — stosowanie go na czczo i zachowanie minimum 30 minut odstępu pomiędzy jego zażyciem a pierwszym posiłkiem. Warto pamiętać o tym, by lek (nie tylko ten omawiany) zawsze popijać wodą. Pierwszy posiłek nie powinien zawierać dużych ilości błonnika, gdyż to także obniża przyswajalność substancji czynnej leku. Podobnie w przypadku soi — jej spożycie jest dozwolone w przypadku chorób tarczycy, jednak z uwagi na to, że osłabia przyswajalność leku, nie powinna być spożywana w pierwszym posiłku.
Żywienie i zdrowa tarczyca
Celem dietoterapii w niedoczynności tarczycy jest przede wszystkim dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warunkujących prawidłową pracę zarówno gruczołu jak i całego organizmu, a także ograniczenie ryzyka chorób zależnych od sposobu odżywiania, poprawa samopoczucia oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała lub jej redukcja do wartości prawidłowej. Dobrze dobrana dieta powinna uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie konkretnej osoby na składniki żywieniowe. Kluczowe jest odpowiednie zbilansowanie posiłków tak, by dostarczały białko, węglowodany (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym) i zdrowe tłuszcze. Niewskazane są wszelkiego rodzaju niskokaloryczne diety — warto wiedzieć, że niedożywienie białkowo-kaloryczne prowadzi do nieprawidłowej pracy tarczycy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Tłuszcze często kojarzą się negatywnie, jednak są ważnym składnikiem odżywczym, także w niedoczynności tarczycy. Istotny jest jednak ich rodzaj. W zdrowej diecie powinny dominować nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w olejach roślinnych, pestkach, nasionach, orzechach oraz rybach. Szczególne znaczenie mają kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 znajdujące się w rybach, oleju i siemieniu lnianym, nasionach chia, oleju rzepakowym czy orzechach włoskich. W przypadku niedostatecznej podaży z dietą wskazana będzie suplementacja kwasów z grupy omega 3, zwłaszcza kwasów EPA i DHA.
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy może zaburzać wchłanianie lewotyroksyny, jednak nie oznacza to, że należy się go wystrzegać. Warto zachować umiar, co jest szczególnie istotne przy pierwszym posiłku po zażyciu leku. Sam błonnik odgrywa istotne znaczenie w łagodzeniu skutków, które często towarzyszą niedoczynności tarczycy — mowa tu o chociażby zaparciach czy hipercholesterolemii. Zalecana dzienna dawka błonnika w diecie to minimum 25 gramów dziennie. Jego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy i nasiona.
———
Bibliografia:
1. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol. 2015; XLVII: (2): 117-127.
2. Olejniczak-Rabinek M.: Czynniki wpływające na dostępność biologiczną lewotyroksyny. Farm. Wsp. 2016; 9: 194-201.
3. Kawicka A., Regulska-Ilow B.: Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postępy Hig Med Dośw. 2015; 69: 80-90.
4. Biondi B., Wartofsky L.: Treatment with thyroid hormone. Endocr Rev 2014; 35:463.
5. Stolińska H., Wolańska D.: Składniki pokarmowe istotne w niedoczynności tarczycy. Żyw. Czł. i Met. 2012, XXXIX: (3): 221-231.
6. Ratajczak A.E., Moszak M., Grzymisławski M.: Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Piel Zdr Punl. 2017; 7(4):305-311.
7. Jarosz M., Charzewska J., Chwojnowska Z., Wajszczak B.: Białka. W: Normy żywienia dla populacji polskiej. IŻŻ, Warszawa 2017: 40-42.