
Charakterystyka metod chemicznych i biologicznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.
Utrwalanie żywności - zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego to jeden z głównych celów, jaki stawiają sobie pracownicy przemysłu spożywczego. Utrwalanie żywności ma na celu nie tylko zabezpieczenie jej przed wpływem grzybów pleśni czy drobnoustrojów chroniąc ja przed przedwczesnym zepsuciem i wyrządzeniem szkody konsumentowi.

Charakterystyka metod fizycznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.
Utrwalanie żywności znane jest każdemu z nas i jest praktykowane od wielu lat. Ale w jakim celu? Które ze sposobów są najmniej inwazyjne i pozwalają zachować najwięcej wartości odżywczych? To wszystko w dalszej części artykułu.

Ciastka pieguski z masłem orzechowym
Bardzo łatwe, a większość produktów zapewne macie w domu. Ciastka pieguski możecie kojarzyć dzięki firmie Milka, która ma je w swojej ofercie. Klasyczne maślane ciastka z kawałkami czekolady wzbogacone masłem orzechowym w wersji fit. Chrupiące na zewnątrz, ciągnące w środku. I czego chcieć więcej? Dodam jeszcze, że ich wykonanie to ok 15 minut + pieczenie, a potrzebny jest tylko mikser z końcówka mieszającą, miska, nóż i deska. A, piekarnik też się przyda :D

Mity dietetyczne i jak to jest naprawdę, część 2.
Mit numer 4 — BCAA jest najlepsze! BCAA, czyli aminokwasy posiadające rozgałęziony boczny łańcuch alifatyczny. Możemy do nich zaliczyć izoleucynę, leucynę oraz walinę. Wielu sportowców suplementuje BCAA, gdyż są przekonani że to najlepszy sposób na hipertrofię.

Suplementacja w sporcie. Jak działa cytrulina?
Cytrulina jest jednym z trzech aminokwasów endogennie wytwarzanych w ustroju człowieka z ornityny i karbamoilofosforanu w cyklu mocznikowym. Odgrywa ona ważną rolę w organizmie, ale w przeciwieństwie do niektórych aminokwasów nie jest wykorzystywana do budowy białek. Cytrulina jest również prekursorem argininy- aminokwasu naturalnie występującego w organizmie odpowiedzialnego za syntezę tlenku azotu, który z kolei odpowiada za efekt tak zwanej pompy mięśniowej.

Obalamy mity: Szpinak to bogate źródło żelaza.
Historia ma swój początek w 1870 roku. Wtedy to niemiecki badacz zajmujący się analizowaniem zawartości żelaza w poszczególnych produktach spożywczych popełnił błąd. Zapisując swoje wyniki, postawił przecinek w złym miejscu. Przesuwając go o jedno miejsce w prawo, spowodował nagłe dziesięciokrotne zwiększenie zawartości żelaza w tym znienawidzonym przez dzieci warzywie. I tak oto narodził się mit o niezwykłych właściwościach szpinaku.

Coś więcej o Agmatynie, DMAA, DMHA.
Agmatyna jest związkiem chemicznym należącym do amin biogennych. Uzyskuje się ją w wyniku odłączenia grupy karboksylowej od argininy. Jej wystarczająco duża ilość w organizmie może wpływać korzystnie na proces lipolizy. Lipoliza jest enzymatycznym procesem rozkładu trójglicerydów. Czyli w skrócie- mając odpowiedni poziom agmatyny, redukcja tkanki tłuszczowej będzie przebiegać korzystniej :) Dodatkowo zauważalny jest wzrost tlenku azotu (NO), który wpływa chociażby na zwiększenie pojemności tlenowej płuc, wpływa pozytywnie na powstawanie nowych cienkościennych naczyń krwionośnych, oraz wykazuje korzystne działanie na pobór glukozy przez komórki mięśniowe.

Poznaj Ekipę Doktor Fit #8 – Kim jest Maciek?
Siemanko, witam Was na blogu dr-fit, z tej strony recenzent Maciek :D Za sklepową ladą w Dr-ficie możecie mnie spotkać od lutego 2020r. Oprócz pracy jako doradca suplementacji, testuję odżywki na naszym firmowym kanale "dr-fit" na youtubie, żebyście Wy wiedzieli co warto kupować, a co omijać szerokim łukiem. Jeżeli chodzi o wykształcenie, to jestem studentem piątego roku prawa na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie oraz trenerem personalnym spod ramienia akademii PTA.

Beta-alanina - kondycja i wytrzymałość
Beta-alanina jest aminokwasem endogennym, wytwarzanym w wątrobie, ale możemy ją również dostarczyć do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jest ona jednym z najlepiej przebadanych suplementów. Bierze udział w budowie białek, a co ważniejsze zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, przez co zwiększa wydolność, wytrzymałość oraz efektywnie pomaga budować masę mięśniową. Znana jest z charakterystycznego swędzenia i mrowienia po jej użyciu.

Mity dietetyczne i jak to jest naprawdę, część 1.
Zapewne często spotkaliście się z różnymi mitami odnośnie odżywiania. Często są one wyolbrzymione/nieprawdziwe. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej kilku z nich :)

Cukrzyca i jej skórne objawy
Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się przewlekłą hiperglikemią wynikającą z zaburzenia wydzielania i/lub działania insuliny. Prowadzi do zaburzenia metabolizmu wszystkich makroskładników, ale głównie węglowodanów.

Gotu Kola- roślina o prozdrowotnych właściwościach
Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.) jest rośliną naturalnie występującą na terenach tropikalnych lub subtropikalnych. Od tysięcy lat wykorzystywana jest na terenie Indii, Chin oraz Afryki, ale występuje również w Australii, Ameryce, Madagaskarze i Malezji. Rośnie ona na terenach wilgotnych przy brzegach zbiorników wodnych, ale także na terenach skalistych.