Doktor Fit Blog

Charakterystyka metod chemicznych i biologicznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.

Utrwalanie żywności - zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego to jeden z głównych celów, jaki stawiają sobie pracownicy przemysłu spożywczego. Utrwalanie żywności ma na celu nie tylko zabezpieczenie jej przed wpływem grzybów pleśni czy drobnoustrojów chroniąc ja przed przedwczesnym zepsuciem i wyrządzeniem szkody konsumentowi.

label
perm_identity Gosia
remove_red_eye 116 odsłony

Charakterystyka metod fizycznych utrwalania żywności z uwzględnieniem ich wpływu na wartość odżywczą.

Utrwalanie żywności znane jest każdemu z nas i jest praktykowane od wielu lat. Ale w jakim celu? Które ze sposobów są najmniej inwazyjne i pozwalają zachować najwięcej wartości odżywczych? To wszystko w dalszej części artykułu.

label
perm_identity Gosia
remove_red_eye 82 odsłony

Ciastka pieguski z masłem orzechowym

Bardzo łatwe, a większość produktów zapewne macie w domu. Ciastka pieguski możecie kojarzyć dzięki firmie Milka, która ma je w swojej ofercie. Klasyczne maślane ciastka z kawałkami czekolady wzbogacone masłem orzechowym w wersji fit. Chrupiące na zewnątrz, ciągnące w środku. I czego chcieć więcej? Dodam jeszcze, że ich wykonanie to ok 15 minut + pieczenie, a potrzebny jest tylko mikser z końcówka mieszającą, miska, nóż i deska. A, piekarnik też się przyda :D

label
perm_identity Gosia
remove_red_eye 56 odsłony

Mity dietetyczne i jak to jest naprawdę, część 2.

Mit numer 4 — BCAA jest najlepsze! BCAA, czyli aminokwasy posiadające rozgałęziony boczny łańcuch alifatyczny. Możemy do nich zaliczyć izoleucynę, leucynę oraz walinę. Wielu sportowców suplementuje BCAA, gdyż są przekonani że to najlepszy sposób na hipertrofię.

label
perm_identity Karina
remove_red_eye 69 odsłony

Suplementacja w sporcie. Jak działa cytrulina?

Cytrulina jest jednym z trzech aminokwasów endogennie wytwarzanych w ustroju człowieka z ornityny i karbamoilofosforanu w cyklu mocznikowym. Odgrywa ona ważną rolę w organizmie, ale w przeciwieństwie do niektórych aminokwasów nie jest wykorzystywana do budowy białek. Cytrulina jest również prekursorem argininy- aminokwasu naturalnie występującego w organizmie odpowiedzialnego za syntezę tlenku azotu, który z kolei odpowiada za efekt tak zwanej pompy mięśniowej.

label
perm_identity Klaudia
remove_red_eye 39 odsłony

Obalamy mity: Szpinak to bogate źródło żelaza.

Historia ma swój początek w 1870 roku. Wtedy to niemiecki badacz zajmujący się analizowaniem zawartości żelaza w poszczególnych produktach spożywczych popełnił błąd. Zapisując swoje wyniki, postawił przecinek w złym miejscu. Przesuwając go o jedno miejsce w prawo, spowodował nagłe dziesięciokrotne zwiększenie zawartości żelaza w tym znienawidzonym przez dzieci warzywie. I tak oto narodził się mit o niezwykłych właściwościach szpinaku.

label
perm_identity Gosia
remove_red_eye 53 odsłony

Coś więcej o Agmatynie, DMAA, DMHA.

Agmatyna jest związkiem chemicznym należącym do amin biogennych. Uzyskuje się ją w wyniku odłączenia grupy karboksylowej od argininy. Jej wystarczająco duża ilość w organizmie może wpływać korzystnie na proces lipolizy. Lipoliza jest enzymatycznym procesem rozkładu trójglicerydów. Czyli w skrócie- mając odpowiedni poziom agmatyny, redukcja tkanki tłuszczowej będzie przebiegać korzystniej :) Dodatkowo zauważalny jest wzrost tlenku azotu (NO), który wpływa chociażby na zwiększenie pojemności tlenowej płuc, wpływa pozytywnie na powstawanie nowych cienkościennych naczyń krwionośnych, oraz wykazuje korzystne działanie na pobór glukozy przez komórki mięśniowe.

label
perm_identity Karina
remove_red_eye 17 odsłony

Poznaj Ekipę Doktor Fit #8 – Kim jest Maciek?

Siemanko, witam Was na blogu dr-fit, z tej strony recenzent Maciek :D Za sklepową ladą w Dr-ficie możecie mnie spotkać od lutego 2020r. Oprócz pracy jako doradca suplementacji, testuję odżywki na naszym firmowym kanale "dr-fit" na youtubie, żebyście Wy wiedzieli co warto kupować, a co omijać szerokim łukiem. Jeżeli chodzi o wykształcenie, to jestem studentem piątego roku prawa na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie oraz trenerem personalnym spod ramienia akademii PTA.

label
perm_identity Maciej
remove_red_eye 28 odsłony

Beta-alanina - kondycja i wytrzymałość

Beta-alanina jest aminokwasem endogennym, wytwarzanym w wątrobie, ale możemy ją również dostarczyć do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jest ona jednym z najlepiej przebadanych suplementów. Bierze udział w budowie białek, a co ważniejsze zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, przez co zwiększa wydolność, wytrzymałość oraz efektywnie pomaga budować masę mięśniową. Znana jest z charakterystycznego swędzenia i mrowienia po jej użyciu.

label
perm_identity Klaudia
remove_red_eye 50 odsłony

Mity dietetyczne i jak to jest naprawdę, część 1.

Zapewne często spotkaliście się z różnymi mitami odnośnie odżywiania. Często są one wyolbrzymione/nieprawdziwe. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej kilku z nich :)

label
perm_identity Karina
remove_red_eye 23 odsłony

Cukrzyca i jej skórne objawy

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się przewlekłą hiperglikemią wynikającą z zaburzenia wydzielania i/lub działania insuliny. Prowadzi do zaburzenia metabolizmu wszystkich makroskładników, ale głównie węglowodanów.

label
perm_identity Karina
remove_red_eye 51 odsłony

Gotu Kola- roślina o prozdrowotnych właściwościach

Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.) jest rośliną naturalnie występującą na terenach tropikalnych lub subtropikalnych. Od tysięcy lat wykorzystywana jest na terenie Indii, Chin oraz Afryki, ale występuje również w Australii, Ameryce, Madagaskarze i Malezji. Rośnie ona na terenach wilgotnych przy brzegach zbiorników wodnych, ale także na terenach skalistych.

label
perm_identity Klaudia
remove_red_eye 54 odsłony